top of page
Search
  • yuval84

Lockdown in het beloofde land

Updated: Nov 15, 2020

De eerste zes weken van mijn Haboniem shnat programma in Israël zijn extreem snel voorbij gegaan. We verblijven nog steeds op kibboets Revivim. In eerste instantie zouden we de kibboets kamertjes aanstaande zondag inruilen voor een appartement in Tel Aviv, maar helaas leven we nou eenmaal in een onzekere tijd. De lockdown in Israël is verlengd, met als gevolg dat we nog twee weken langer in de kibboets moeten blijven. Moeten is natuurlijk een heftig woord.


Hier op de kibboets is het leven heerlijk. We leven in een totaal afgezonderde bubbel, bijna het tegenovergestelde van de Amsterdam Zuid bubbel waar ik altijd in leefde. We merken hier niks van het virus of van de buitenwereld überhaupt. Iedereen heeft het naar zijn zin.

Lockdown of geen lockdown, het leven in de kibboets gaat door. De olijven moeten worden geplukt, de was moet worden gedaan en de auto’s moeten grondig geschrobd. Wij zijn dus nog wel even zoet. We werken drie dagen per week van 8 tot 12. Na het werk krijgen we peulot (informele educatie) over Israël, leven in de kibboets en het leger.


Daarnaast krijgen we Jahadoet, gegeven door Dotan en Awital onze fantastische madrichiem Op de kibboets worden we naast de reguliere bewoners ook vergezeld door 40 Zuid-Amerikanen en nog een stuk of 40 Israëli’s van onze leeftijd. Het leven in een kwoetsa is bijzonder. Het is een verstrengeling van verschillende culturen, terwijl je tegelijkertijd toch ook veel gemeen met elkaar hebt.


Door de lockdown was het helaas niet mogelijk om naar sjoel te gaan met de hoge feestdagen. Desalniettemin hebben we toch alles gevierd. We hebben zelfs de klanken van de Sjofar gehoord: Tekiah Gedolah. Met de Zuid Amerikanen hebben we een Kol Nidre dienst gehouden. Dit samenzijn, de gebeden met vaak verschillende melodieën en de goede gesprekken zullen wij nooit vergeten.


Doordat het in Israel eerder donker wordt en we een uur eerder leven, konden wij ruim twee uur eerder aanbijten dan onze families in Nederland. Helaas was al het eten in de kibboets supermarkt al dagen lang uitverkocht en hebben wij volkoren cornflakes, pasta zonder tomatensaus en rijstwafels gegeten.


Het is interessant en mooi om te zien hoe iedereen weer andere tradities heeft wat betreft de chagiem. Zo hebben de inwoners van de kibboets de gewoonte om op Yom Kippoer te barbecueën, ze beginnen al ‘s ochtends vroeg met de voorbereidingen daarvoor.

We hebben onze eigen Soeka gebouwd, waarbij een wand was gemaakt van vlaggen. De hele week hebben we in de Soeka gegeten en vooral heel veel gezongen.


Begin november verlaat ik tijdelijk de groep om twee maanden een leger programma op een basis bij Sde Boker te volgen. Ik kijk hier enorm naar uit maar zie er tegelijkertijd ook tegen op de kibboets en de groep, mijn nieuwe vrienden, te verlaten.


6 views0 comments

Recent Posts

See All

Purim

There is no doubt that Purim is one of the most colorful holidays in the Hebrew calendar. If you ask any child, including me (and I am no longer a child), what Purim means, everyone will say one thing

Les femmes dans le mouvement des kibboutzim

Hilit Ben Zvi est directrice de l'unité de Promotion de l'Égalité des sexes et des femmes dans le mouvement des kibboutzim, le mouvement Moshavim et le Centre des conseils régionaux. L'unité est en ch

Comments


bottom of page